5 lectii de dans de la Dani K :)

dani kSursa foto – Dani K
English version – 5 salsa lessons from Dani K

Am participat în decembrie 2014 la workshopurile lui Dani K de la Salsa Linda Fest / Târgovişte şi Oportunidad Escuela de Baile. Dacă te întrebi de ce mi-a luat atât de mult să scriu despre lucrurile pe care le-am învăţat de la el…

ei bine, se întâmplă să doresc a testa dacă memoria mea este atât de bună încât să îmi amintesc toate astea după vreo trei luni.

Cel mai de seamă lucru pe care îl apreciez sincer la Dani K este modestia lui – felul în care ţi se adresează, în care te priveşte şi modul în care se comportă cu cei din jur. Omul dansează de mai bine de o decadă şi este unul dintre cei mai buni profesori (nu doar dintre cei de dans) pe care i-am întâlnit, şi a reuşit să se păstreze atât de uman încât pe mine mă face să vreau să fiu un om mai bun.

Şi aici se termină scrisul lacrimogen. Iată care sunt cele 5 lecţii învăţate de la Dani K:

1. Oamenii te privesc. Da, da, şi incă cum. Mişună pe lângă tine, te înţeapă cu privirile mistuitoare în timp ce tu dansezi şi observă fiecare strop de mişcare pe care îl faci.
Ei, şi ce (dacă oamenii vorbesc)? Fă ce-ţi vine, distrează-te, rupe ringul şi preocupă-te extraordinar de puţin de ce cred ei despre tine. Atunci poţi spune că într-adevăr dansezi.

2. Unu’doitreicincișaseșapte
În muzica salsa există foarte multe instrumente care se suprapun – aşadar, nu există un sunet care să dea ritmul 1-2-3-5-6-7. Şi atunci, noi de ce dansăm aşa? Ne putem mişca pe sunetul de  clave,  conga sau  cowbell, spre exemplu. Desigur, acest lucru este valabil pentru dansatorii avansaţi, cu un nivel avansat în muzicalitate şi care se pot juca pe muzică dincolo de ritm.

3. Sare şi piper
Condimentează-ţi mişcările – în loc să dansezi la acelaşi nivel, pe acelaşi ritm şi în acelaşi loc pe ringul de dans, de ce să nu ai variaţii de înălţime, viteză şi direcţie?
Suprinde-ţi partenerul şi distrează-te:
– prin câţiva paşi mai „înalţi”, după care mai „pitici” (prin flexarea genunchilor);
– dansând în ritm rapid, după care să adopţi unul mai lent – rapid, apoi lent, apoi din nou rapid, şi tot aşa;
– mişcă-te prin sală pe cât posibil (în funcţie de spaţiul dintre dansatori), ca şi cum ai fi într-o plimbare dansantă (valabil pentru cei care conduc dansul în pereche).

4. Dansăm, gen…?
Îmi amintesc de un curs la care Dani a pus o melodie şi ne-a cerut să dansăm. Era un sunet melodios de pian, iar noi credeam că este intro-ul unei piese de salsa, aşa că stăteam în expectativă. Dar nu se mai termina, iar noi deja ne panicaserăm. Da, a fost înfiorător.
Dacă ne aşteptăm ca muzica să fie într-un anume fel, vom putea să ne pregătim mişcările dinainte. Totuşi, există milioane de piese de salsa în lume şi niciodată nu le vom putea cunoaşte pe toate pentru a ne putea seta un set de mişcări.
Până la urmă, nu asta înseamnă să dansezi? Tocmai lipsa mişcărilor coregrafiate? Pentru că nu doar ceea ce dansezi pe scenă intră în categoria coregrafie, ci şi executarea aceloraşi mişcări, în acelaşi mod, indiferent de muzică. Să laşi muzica să îţi mişte corpul, asta înseamnă să dansezi.
Dansul se simte, nu se gândeşte.

5. Música, maestro!
Dacă nu îţi place melodia aleasă de dj, degeaba te uiţi intens la el – nu are s-o oprească.

Tu ai fost la cursurile lui Dani K? Dacă da, ce ai invăţat de la el?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s